B-vitamin

29.07.2018

B-vitamin har väl alla hört talas om ? Mindre vanligt är kanske att veta vad b-vitaminerna är till för. Det är inte riktigt lika enkelt som det låter, de är nämligen flera stycken & benämns B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 och B12. B-vitaminer är, precis som alla vitaminer, livsnödvändiga för alla levande organismer, och eftersom kroppen inte kan tillverka de själv i tillräcklig mängd är det otroligt viktigt att tillsätta via maten.

De olika b-vitaminerna, deras "område" & var de finns :

Brist på B-vitamin är inget man tänker på, speciellt inte om hunden utfodras med varierad kost (BARF), alt. helfoder med tillsatta vitaminer & mineraler (färskfoder & torrfoder). MEN, man ska alltid ha i åtanke att hundar är individer i olika stadier av livet, bland äldre människor är det t.ex inte ovanligt med olika brister då kroppens upptag blir sämre med tiden, vem säger att det inte är likadant med hundar ?

Dräktiga & digivande tikar ligger i riskzon, även hundar som ex. utreds för foderallergi / atopisk allergi och står på specifik diet under längre perioder, mkt kräsna hundar, äldre hundar, hundar med sjukdomstillstånd m.fl Att överdosera b-vitamin är nästintill omöjligt, det är en vattenlöslig vitamin där överskottet pinkas ut, samma fenomen gäller för c-vitamin.

Värt att veta : hundar som är väldigt kräsna kan ha brist på b-vitamin. B-vitaminer är så himla viktigt vid matsmältning & ämnesomsättning, och en brist yttrar sig genom att de äter dåligt. En 2-veckorsdos med b-vitamin-tillskott gör ofta susen och efterhand som hundens b-vitamin-nivå stiger ökar oxå aptiten. Det finns även färskfoder med extra tillsatta b-vitaminer där ägarna är lyriska över att hunden numera äter med god aptit - det behöver inte ha så värst mycket med själva fodret att göra, utan b-vitaminerna som täpper till bristen hos djuret & aptiten ökar.

Vid fällning, pälsbyte & dålig pälskvalitet är b-vitamintillskott ett erkänt faktum, detta kommer jag även ihåg från tiden med häst, när det var fälle-period gav vi dubbel dos b-vitamin. :)