Fiskolja, laxolja, veg. olja, omega hit, omega dit....

29.07.2018

Att tillsätta ngn form av olja i maten är man som hundägare inte ovan vid. "Varför", frågade jag när jag var liten, "för pälsen", fick jag till svar av morsan. & givetvis nöjde jag mej med det, ett fullgott svar i en 11årings liv.

Idag vet jag att det inte riktigt är så enkelt. Att oljan är bra för pälsen, absolut, men det är så mkt mer som sker i hundens kropp. Olika oljor gör dessutom olika verkan, som om det inte räckte med all annan info man blir matad med... Jag ska nedanför försöka reda upp lite i olje-djungeln, och iaf förklara och förenkla gällande mina egna oljor som står i butiken.

Omega 3 & Omega 6 är essentiella - dvs. livsnödvändiga - hunden måste få i sej de för att senare tillverka andra ämnen. De hjälper mot inflammationer i leder, ger näring till hud & päls, hjälper mot torra tassar, mjällig hud, valpens & hjärnans utveckling m.m Dessa 2 måste finnas i balans i kroppen, är det obalans och Omega 6 överdoseras har oljan i vissa fall motverkad effekt. Man brukar säga att Omega 6 är pro-inflammatorisk, och Omega 3 anti-inflammatorisk, vilket i runda slängar innebär att Omega 6 kan göda en inflammation. Att tänka på är att Omega 6 är mkt tåligare än Omega 3, 3an överlever inte värmeprocesser, tål inte solljus, för lång eponering i syre etc. Vilket innebär att alla processade foder & godisar där det skryts om höga halter av omega 3 - gå inte på det. Även genomskinliga flaskor som står ute på butikshyllor som innehåller omega 3 - stor risk att den är verkningslös pga exponeringen av ljus.

Vegetabiliska oljor finns oxå på marknaden. Största fördelen är att även hundar som är allergisk mot fisk kan få i sej de viktiga fettsyrorna. Dock helt verkningslös på katt - katt kan inte bearbeta något från växtriket och således inte omvandla omegan i vegetabilisk olja och ha ngn nytta av den.

När jag blir rådfrågad gällande oljor ser min grundtankegång ut såhär :

Hund på torrfoder - En olja rik på Omega 3, eftersom att fodret garanterat innehåller Omega 6 (3an överlever ju som skrivet ovan ej torrfoderprocessen)

Hund på råfoder - Olja med både 3 & 6

Hund på råfoder som är mjällig, dassig i pälsen - Olja rik på Omega 3, eftersom även om den äter oprocessat foder så kan halten omega 6 vara för hög för just den hunden

Detta är bara en grov uppskattning, alla hundar är individer & har olika behov. Ex. kommer hundar som redan går på fiskolja & har fina pälsar men torra, spruckna trampdynor, då tänker jag om & rekommenderar annat.

På hyllorna på ZaWicca finns 7 oljor. Grizzlys omega 3-olja, Svenska Djurapotekets laxolja, Svenska DjurApotekets omega 3-kapslar samt Nutrolins serie ; skin & coat, sport, puppy & senior. De både omega 3-oljorna innehåller enbart omega 3, laxoljan och skin & coat både och, resterande i nutrolins serie innehåller bara omega 3-olja. Verkar det rörigt - så fråga ! Det finns definitivt olja till alla vovvar, och vilken olja som helst är bättre än ingen olja !

Brukar få frågan vad mina hundar får. De får en laxolja med både omega 3 & omega 6. Framåt hösten/oktober-månadisch, vill jag boosta trampdynorna som skydd för kyla & salt, då får de Nutrolin Skin & Coat. :)